Reed dance en eerste weekje SNHS!
Door: Anna
Blijf op de hoogte en volg Anna
14 September 2006 | Swaziland, Matsapha
Allereerst wilde ik even zeggen dat ik het super leuk vind dat jullie berichtjes en lieve emailtjes sturen! Als internet weer eens op mijn zenuwen werkt, maken jullie verhalen weer veel goed!
Mijn eerste aanraking met de Swazi-cultuur is van sportieve aard geweest. Jawel, jawel, ik heb hier een heuse voetbalwedstrijd gekekenn :-D: Angola- Swaziland ! Helaas hebben ze wel verloren met 2-0, maar ja het was leuk om alle supporters te zien, gewoon vriendelijk zingend en dansend naast elkaar zonder dranghekken.
Mijn tweede aanraking wsa van iets grotere aard. Ik ben namelijk naar de Reed-dance geweest. De mannen onder ons zullen de foto's wel leuk vinden denk ik! ;-)
Bij de Reed-dance dansen duizenden meisjes in alleen (mini-)rokjes voor de koning. Omdat ze uitgekozen willen worden om zijn volgende vrouw te worden. Hij heeft er inmiddels al 13 en het schijnt dat ie er dit jaar niet 1 maar 2 gekozen heeft om zijn vrouw te worden. Een vrolijke gebeurtenis met allemaal gezang en kleurrijke kleding! Ik was erg onder de indruk dat zoveel meisjes een van zijn vele vrouwen willen worden. Ze moeten trouwens de koning eerst een kind geven voor dat ze officieel zijn vrouw mogen worden.
De koning regeert het land hier samen met zijn moeder, hoewel er wel een parlement en een government is. Maar ja, de mensen die daar zitten zijn ook min of meer gekozen door de koning, dus veel inspraak heeft het volk ook niet.
Na de Reed-dance heb ik me een beetje vermaakt, door naar plaatsjes te gaan, ambassade ed. En, ik heb me ook wel eens verveeld, want ja mijn NLse boeken en mijn Sudokuboek zijn op en de hele tijd tijdschriften lezen is ook niet wat.. Maar er is gister een pakje voor me gearriveerd, dat wordt morgen opgehaald, dus ben heel benieuwd!!
Ik was dan ook blij dat deze week de scholen weer begonnen.
Ik zou eerst een week bij docenten meekijken hoe zij lesgeven en daarna zou ik lesgeven en zouden zij achter in de klas zitten om te kijken of het goed gaat en dan pas daarna zou ik alleen gaan lesgeven. Maar alles pakt hier natuurlijk wel even anders uit! Want er was net een docent vertrokken. Of ik zijn lessen even kon overnemen?
Hahaha, ik heb toch maar eerst twee dagen rond gekeken bij anderen en vandaag mijn eerste les gegeven. Min of meer in ieder geval: ik heb mezelf voorgesteld en laten zien waar NL ligt en daarna hen vragen laten stellen over alles wat ze wilden weten over Nederland. Nou, dat was wel gezellig! De meiden vonden het prachtig dat mannen maar 1 vrouw mogen trouwen en iedereen vindt het geweldig dat wij allemaal fietsen. Niemand kan hier fietsen namelijk, dat doen sommigen alleen als ze kind zijn.
Waar ik toch wel van geschrokken ben is dat docenten hier nog met de stok slaan. Ik wist dat het hier gebeurde, maar toen ik het zag was ik toch een beetje geschokt. Ze geven als argument dat ze van kinds af aan al tikken krijgen en dat ze daarom zo goed luisteren en gedisciplineerd zijn. Nou, niet mijn manier van werken dus!!
Verder is de manier van werken hier ontspannen, dus ik denk dat het allemaal wel goed zal komen met mijn lessen. Waar ik wel aan moet wennen is dat ik hier om 730u aanwezig moet zijn, omdat er dan een dagopening is met gebed en mededelingen. Niets mis mee natuurlijk, maar wel een beetje vroeg!! Gelukkig hoef ik maar 20-25 minuten te lopen naar de school.
Ik heb natuurlijk nog veel meer verhalen over de koning, zijn vrouwen en het land hier, maar ik snap dat ik het niet te lang kan maken voor jullie.
Ik zal over een tijdje wel weer van me laten horen!
Liefs, Anna
14 September 2006 - 14:42
Anna:
:-D
wat ik natuurlijk even had moeten vermelden is dat SNHS Swazi National High School betekent ;-)
Ik ben trouwens verplicht hier een rok te dragen, gelukkig heel goed mogelijk met het heerlijke weer hier! Maar ik hoor dat het bij jullie ook goed?! Mooi zo!
14 September 2006 - 15:10
Eva & Mark:
Hey Anna..nou vette shit allemaal..hebben de heren ook geen dans voor de koningen:p dat lijkt mij dan wel weer leuk (mark vind het niet erg hoor;))..hierzo lekker weer..morgen weekendje zandvoort:D:D:D groetjes en liefs mark en eva -
14 September 2006 - 17:29
Mama:
lieve schat,
leuk weer een berichtje. Het les geven gaat vast wel lukken hoor. En die stok laat je inderdaad maar achterwege. Jij kunt dat wel met je uitstraling.Hoe gaat het met de namen? Moelijk zeker. Kunnen ze ook zo'n soort tonggeluid maken zoals in de kliksong. Of ben je daar nog niet achter. Papa heeft gras gezaaid en is nu iedere avond in de weer met sproeien, een hele klus.
Het filmpje van de Reed-dance was leuk om te zien. Nou meissie, dikke knuffel van mij.
mama -
14 September 2006 - 19:04
Remko:
Hoi lief,
Heb even voor alle mannen die gecharmeerd zijn van de foto's ook je filmpjes van reed dance online gezet. Ze zijn te vinden op home.student.utwente.nl/j.schakel/
Dag lieve juf! -
16 September 2006 - 07:25
Ome Jan:
Hey Anna, onze schooljuf!!! :-) Gewoon even een reactie om je te zeggen dat ik vind dat je het hartstikke goed doet! En dat ik je berichtjes heel erg leuk vind om te lezen en dat ik vaak aan je denk! Veel plezier voor de klas en laat daar maar eens zien dat jij (zonder stok) je klas kunt boeien met alle kennis die je hebt en dat op boeiende manier kunt overbrengen. Hier is alles oke. Ik ben met de laatste loodjes training bezig voor voor de kustmarathon. Vorige week in totaal 70km getraind waarvan een lange duurloop van 3 uur en morgen de laatste lange duur van 35km over het strand. En dan is het uitrusten en energie ophopen naar 7 oktober toe. DUIM MAAR VOOR ME want ik heb er zin in maar zie er ook wel wat tegenop!
Liefs Ome Jan X
ps gisteren in Goes meegelopen met de bussinessrun, Oma was er ook om te supporteren. -
16 September 2006 - 20:12
Marit:
Heej anna, vroeg he om 7:30 beginnen.... moet ik ook altijd! Tot hoelaat geef je les? Dat ze daar nog met de stok slaan joh... wel schrikken zeker.
Lee & Marije hebben een zoontje! Hij heet Sam. De bevalling was erg zwaar en moeizaam. Helaas ligt Sam nog op de neonatologie aan het zuurstof en andere toeters en bellen. Het gaat langzaam beter... we hopen dat ie gauw weer sterk genoeg is om zelf te ademen...maar dat komt vast goed...tis een horsey hè! Nou heel veel succes met lesgeven...ik stuur je gauw weer een mail. Liefs Marit -
20 September 2006 - 17:57
Oma Van Doorn:
Lieve Anna
Via ome Jan hoor ik de berichtjes van jou en van papa en mama. Wat vind ik dat toch leuk. Nu ben je met je stage bezig. Ik zie het helemaal voor me en wat heb je toch een mooie rondreis gemaakt. Vanavond de foto's gezien. Ik denk veel aan je. Nu heel veel liefs van oma, daag en succes. -
21 September 2006 - 17:21
Inge De Winter:
Hoi Anna,
Gisteravond kwamen je ouders geheel onverwacht langs. Heel gezellig! Ze gaven ons dit internetadres en ik ben vanavond gaan lezen. Wat boeiend dat je daar zit en wat een prachtige foto's!! Alleen...dat je dat bungee jumpen ( Hoe schrijf je dat?? ) durft zeg! Ik krijg buikpijn als ik het zie. Ik wens je veel succes met lesgeven!!!
Groetjes van Inge. -
23 September 2006 - 14:20
Benno Berendsen:
Ha Collega!
Dit zijn de betere stageplaatsen zeg. Gaaf dat je deze mogelijkheid heb gekregen (of gecreëerd?)
Ik heb nog niet al je avonturen gelezen maar ik ga het wel volgen. Natuurlijk ben ik speciaal benieuwd naar je ervaringen voor de klas maar daar kletsen we vast nog wel een keer over.
In ieder geval: veel succes en vooral veel plezier!
Groetjes, Benno